Partyzánský pochod

Dne 29.8.2015 byl pořádán u příležitosti 70. výročí vysazení oddílu „Za Prahu“ na území Československa partyzánský pochod, který měl start a cíl v naší obci Bohdalín. Naší obec jsem zvolil proto, jelikož se nachází zhruba v centru působení partyzánských skupin, které zde působily od dubna roku 1945. Byly to skupiny Gottwald, Žižka, Táborité, Za Prahu a odbojové organizace Obrana národa a ilegální ÚV KSČ.

Patrony celé akce byly Československá obec legionářská, Klub výsadkových veteránů Chrudim a členové roty aktivních záloh při Krajském voj. velitelství Jihlava. Zvolili jsme tři trasy na 10, 20 a 40 kilometrů, které měly kontrolní body na místech souvisejících s činností jmenovaných skupin. Na pochod dorazilo přibližně 360 účastníků převážně z řad armády ČR, policie, IZS i široké veřejnosti. Akce se zúčastnili i naši přátelé ze Slovenska, Rakouska a Ruské federace. V 8 hodin ráno byl před objektem OÚ Bohdalín nástup všech účastníků a členů kontrolních stanovišť. V 8:30 byl roj účastníků vypuštěn. Celkem prošli 7 kontrolních stanovišť (Vrše – Strhaná hráz, Mnich památník, Chválkov nádraží, hájovna Eustach, osada Knížata u Těmic, hájovna Johanka, Kamenice n.L. – pomník Fr. Sadílka).

První účastníci po 40 km nám dorazili do cíle již ve 14:15 a poslední v 19:45. Každý účastník obdržel pamětní odznak a dekret o účasti. Vše se obešlo naštěstí bez ztrát a problémů. Nejmladší účastnicí na 40 km byla slečna stará 7 roků z Třeboně a nejstarší bývalý voják důstojník stár 74 let.

Chtěl bych touto cestou poděkovat Sboru dobrovolných hasičů Bohdalín, Těmice, Kamenice n.L. a členům roty AZ za skvělou práci při organizaci této akce a činnosti na kontrolních bodech. Dále starostovi panu Josefu Staňkovi za umožnění této akce v obci Bohdalín a rodině Miloslava Semotána za skvělé logistické zabezpečení celé akce i v polních podmínkách.

Celá akce měla velice pozitivní atmosféru i ohlasy, a proto se budeme snažit pokračovat i v příštích letech uctít touto činností památku a čest lidí, kteří se zasloužili za naší svobodu od nacismu.

Díky všem!

Za organizátory rtn. vz. Zdeněk Semorád

Fotografie z akce naleznete ve Fotogalerii.